MTS 2 | Avem nevoie de tine implicat

”Avem nevoie de tine implicat! Contăm pe tine” este numele proiectului pe care Asociația SEMA l-a câștigat la concursul național de proiecte organizat de Ministerul Tineretului și Sportului. În cadrul acestui proiect la care au participat peste 120 de tineri din Tulcea a fost orgnizat în incinta hotelului City, un workshop cu titlul „Importanţa activităţii de voluntariat în rândul tinerilor” . Putem spune că am fost impresionați de calitățile comunicative ale tinerilor din Tulcea care au participat la acest workshop, ideea de voluntariat fiind dezbatută pe larg iar atenția pe tot parcursul evenimentului fiind sporită.

Am reușit să identificăm modalitățile prin care tinerii și nu numai se pot implica în programe de voluntariat câștigând experiență, dobândind abilități și legând prietenii. Totodată am identificat și problemele care apar în țara noastră când vine vorba de voluntariat, altruism și activități neplatite. Exemplele pe care noi le-am prezentat, acestea fiind extrase din mai multe zone ale globului, arată clar o diferență numerică de persoane implicate în astfel de activități, România neavând o clasare favorabilă. Prezentările noastre au mers mai departe, arătând cele mai mari asociații de voluntariat din lume care activează pe întreaga planetă, acestea fiind foarte puțin cunoscute la noi. Totuși cațiva participanți care au avut șansa de a călători în afara țării au auzit de ele, nu au avut însă șansa de a participa la vreun proiect cu acestea deocamdată.

Implicarea putem spune că a fost un subiect dezbatut intens în cadrul acestui proiect. În cadrul echipei SEMA există doar persoane active, refuzăm lipsa de activitate, așadar am încercat sa povestim și să le arătăm participanților ceea ce noi am construit. Să fii implicat înseamnă activitate, înseamnă experiențe noi, autoînvățare și probabil reprezintă cheia spre o viață fericită pe care toți ne-o dorim.

Acest proiect, atât pentru noi cat si pentru cei care au luat parte la el sub diferite forme a fost o experiență extraordinară de care ne-am bucurat cu toții. Am reușit să bifăm un succes, le mulțumim tuturor!

În cadrul conferinței organizate pe data de 12-10-2014 în cadrul proiectului ”Avem nevoie de tine implicat! Contăm pe tine” a fost invitat domnul Stelică Fudulea, in calitate de invitat special, Vicepreședinte al Patronatului Tinerilor Întreprinzători din România.

Dl. Stelică Fudulea și-a prezentat interesul vizavi de proiectele finanțate de Ministerul Tineretului și Sportului, afirmând că ”Proiectele de acest fel îi ajută pe tinerii noștri să vadă în perspectivă ceea ce se petrece în jurul lor, implicându-i în tot felul de activități. Pentru tineretul din Tulcea, proiectul organizat de Asociația SEMA reprezintă o oportunitate excelentă în a se hotărî ce vor să facă pe viitor. Activitățile de voluntariat pot fi organizate în diferite domenii, tinerii participanți avand posibilitatea de a-și testa abilitățile, capacitatea de lucru și nivelul de implicare pe fiecare proiect în parte. Totodată proiectele derulate cu voluntari tineri îi ajută să-și aleagă un domeniu în care vor activa cu placere pe viitor. Încă o dată afirm că aceste proiecte sunt benefice, deoarece tinerii trebuie ajutați să se implice iar noi trebuie să le deschidem porțile pentru că mai târziu vom depinde de ceea ce am facut acum.”

Îi mulțumim domnului Stelică Fudulea pentru că a acceptat invitația noastră de a ne acorda un feed-back cu privire la proiectele derulate de Asociatia SEMA, finanțate de către MTS.

În cadrul celei de-a doua conferință realizată pe data de 13.10.2014 in cadrul proiectului ”Avem nevoie de tine implicat! Contăm pe tine!” doamna Andaluzia Luca, președinta Rotary Club Tulcea Delta ne-a raspuns câtorva întrebari pe tema voluntariatului și cea a implicării tinerilor in proiecte de voluntariat in tara noastra.

1. Ce parere aveti despre proiecte derulate cu tineri voluntari in Romania?

R: În România ne confruntăm cu o problemă majoră, aceea că tinerii noștrii nu au o viziune asupra activităților care trebuie întreprinse. Ei asteaptă cu interes momentul în care vor termina studiile si se vor lansa pe piața muncii dar nu iau în calcul problemele pe care le vor întampina datorită lipsei de experiență și a lipsei de autocunoaștere. Programele de voluntariat sunt binevenite si ar fi acceptate cu euforie în rândul tinerilor dacă aceștia ar constientiza câștigurile obținute, nu neaparat de natura materiala.

2. Ce resurse credeți că ar trebui folosite în sprijinirea acestor programe? Sunt suficinete proiectele in prezent?

R: Avand în vedere că în discuție apar generațiile viitoare, nu cred că trebuie să limităm resursele. Apreciez inițiativa Ministerului Tineretului și Sportului de a organiza un concurs național de proiecte dar cred că trebuie să menținem rata proiectelor. ”Avem nevoie de tine implicat! Contăm pe tine!” este primul de acest fel în Tulcea și se bucură de un succes impresionant, trebuie să existe și altele pe viitor.

3. Dupa parerea dumneavoastra, ce reprezintă voluntariatul?

R: Pentru mine voluntariatul nu înseamnă altceva decât definiția acestuia. Este foarte important ca aceasta să fie înțeleasă corect, de multe ori voluntariatul reprezintă doar o acțiune neplătită. Trebuie să reținem că voluntariatul reprezintă o acțiune voită în lipsa caștigurilor financiare imediate, reprezintă dezvoltare de sine pentru care nu plătim ci o putem obține gratis.

4. Credeți că în acest moment, la finalul proiectului, cei implicați și-au schimbat parerea despre acțiunile de tip voluntariat?

R: Foarte multe persoane, acum, la finalul proiectului, m-au întrebat când vom avea urmatorul proiect. Asta înseamnă că s-a înțeles ceva și asteptăm cu nerabdare urmatoarele proiecte.
Speram ca aceste proiecte sa le putem permanentiza pe intreagul teritoriu al tarii noastra si speram sa va avem printre participanti alaturi de tineri.

Va multumim foarte mult pentru raspunsuri.