MTS 1 | Tineretul protejeaza natura

Pe 20 si 21 septembrie 2014, la Mamaia, la Hotelul Piccadilly, SEMA a organizat doua zile de workshop in cadrul proiectului „Tineretul protejeaza natura – mostenirea copiilor nostri”.

In prima zi, pe 20 septembrie, la proiect au participat un numar de 115 de persoane, iar in cea de-a doua zi au participat 137 tineri, parinti si elevi din judetele Teleorman si Constanta.

Proiectul si-a propus dezvoltarea capacitații de cunoaștere și înțelegere a realității din mediul înconjurător, orealitate care nu arată tocmai bine privind natura în plină degradare. In cadrul workshopului au fost dezbatute pe larg teme legate de defrisarea zonelor, impadurite si poluarea zonei litoralului romanesc, aspecte tot mai intalnite in ultima perioada.

Conform interlocutorilor nostri, cele doua manifestari se realizeaza in perioade diferite. Astfel, defrisarea este realizata cu precadere in sezonul rece, atunci cand oamenii din zona respectiva au nevoie de lemne pentru foc. Desi suntem in Secolul XXI, la nivelul autoritatilor locale exista foarte multe initiative care trebuiesc luate si care pot avea ca efect imediat diminuarea masei de picior ce se taie dintr-o padure.

In cel de-al doilea rand, poluarea habitatului marin se realizeaza cu precadere in sezonul calduros deoarece deseori ne consideram prea comozi pentru a mai arunca gunoaiele la cos in timp ce noi suntem la plaja. Nu trebuie sa uitam ca acele gunoaie pot ajunge cu usurinta, purtate de vant sau de tractoare, in apa marii sfarsind astfel prin a polua habitatul marin.

Concluzia workshop-ului a reprezentat-o constientizarea rolului pe care fiecare persoana il joaca in cadrul ecosistemului de care vom avea nevoie si mai tarziu, atat noi, cat si copii nostri.

In cursul primei zile, Alexandru (participant la eveniment) ne-a explicat modul in care se realizeaza poluarea aerului: Prin creșterea dramatică a nivelului de CO2, noxele determină diminuarea capacității de reflectare a radiațiilor infraroșii în spațiul cosmic, fapt pentru care acestea rămân captive în aerul atmosferic determinând încălzirea acestuia, fenomen cunoscut sub denumirea de „efect de seră”.

Conform semnalului tras de Alexandru, nu numai persoanele fizice se pot implica in aceasta actiune de protejare a naturii, cat si actorii industriali care-si pot retehnologiza activitatea pentru diminuarea gradului de poluare al aerului. Din acest motiv, in ziua urmatoare, pe 22 septembrie, in cadrul conferintei de presa pe care o vom organiza la Hotel Piccadilly, intentionam sa intervievam factori politici decizionali din Romania, pentru a stabili cat mai exact modul in care alesii nostri doresc sa ne ajute in misiunea pe care SEMA si-a propus-o.

Cele doua zile de workshop s-au incheiat cu un mic studiu efectuat de Asociatia noastra care releva preocuparea a peste 83% dintre repondenti pentru mediul inconjurator cumulat cu dorinta acestora de a se implica activ in cadrul unei actiuni de voluntariat pe probleme de mediu. Majoritatea acestora considera ca informatiile obtinute prin presa scrisa sau radio-tv sunt mult prea sumare si nu suscita interesul persoanelor care si-ar dori o mai buna informare pe segmentul protejarii naturii. Mai mult, campaniile care isi propun constientizarea rolului pe care fiecare dintre noi il jucam in cadrul eco-sistemului ar trebui sa fie mult mai numeroase.

In cadrul proiectului, SEMA a impartit tinerilor din judetele Constanta si Teleorman tricouri, flyere, brosuri si afise, in scopul constientizarii rolului pe care acestia il joaca pe viitor.

În cadrul conferinței de presă realizată pe 22 septembrie, asociația SEMA a hotărât să caute răspunsuri printre cei mai tineri specialiști ai noștri.
Îi mulțumim pentru că a acceptat să răspundă cu promptitudine întrebărilor noastre, Elenei-Alina Pricoliciu, masterandă în cadrul masterului de Economie Ecologică la Academia de Studii Economice din București.

1. Ce părere aveți despre proiectele ecologice implementate în România?

R: Proiectele ecologice implementate în România sunt tot mai îndraznețe. O parte dintre acestea își propun să implice populația să preia inițiativa pentru a combate activ poluarea naturii, pentru a evita în cele din urmă schimbările ecosistemului. Aceste proiecte îi fac pe organizatori să îndrăznească mai mult, să ceară mai mult de la oameni de la an la an. Văd tot mai mulți oameni interesați de protecția mediului, oameni care cred în schimbarea obiceiurilor altor oameni. Pentru a reuși este nevoie de solidaritate, iar aceasta poate fi obținută prin implementarea unor proiecte cât mai convingătoare.

2. V-ați implica în sprijinirea unui astfel de proiect ecologic și ce resurse credeți că ar trebui folosite?

R: Bineînțeles! Un astfel de proiect ar fi o ocazie pentru mine să aflu mai multe despre ceea ce se petrece și despre ceea ce trebuie făcut pentru a nu se mai întâmpla. Resursa cea mai importantă este omul, ea fiind singura care poate marca succesul proiectului ecologic implementat. Doresc să ma implic cât mai activ în cadrul oricărui proiect ecologic care se pune în practică în tara noastră, pentru că mă consider o persoană implicată și dornică să interacționeze cu cât mai multă lume. Vreau să-mi conving semenii că acțiunile noastre din prezent își vor gasi roadele peste 5 eventual 10-15 ani. Mai mult, cred că trebuie să ne gândim foarte serios la generațiile următoare, pentru că de fapt noi, prin orice proiect ecologic, le pregătim „moștenirea”, așa cum desigur și voi ați transmis în cadrul workshopului organizat ieri și alaltăieri aici la Mamaia.

3. După părerea dumneavoastră, ce tip de poluare influențează cel mai rau mediul din Romania?

R: Din totalul poluărilor existente la nivel național, poluarea aerului cred că este cea mai accentuată în tara noastră. Restul poluărilor, adică cea a apelor alături de cea a solului, sunt ceva mai reduse în comparație cu poluarea din alte țari. Acest fapt se datorează în principal slabei industrializări existente în țara noastră și a tehnologiei învechite utilizată în diverse domenii/activități.
Sursele de poluare ale aerului pot fi naturale, respectiv declanșarea incendiilor din păduri, descompunerea rezidurilor organice, particulele vegetale, ceața etc., dar mai ales artificiale adică poluarea industrială, poluarea prin mijloacele de transport, incinerarea deșeurilor, etc. Poluarea aerului are loc la nivel național datorită traficului de mașini existent în marile orașe.
De fiecare dată când plec într-o deplasare cu avionul, imediat după decolarea de pe Aeroportul Henri Conadă Otopeni, se poate observa deasupra Capitalei un nor gros de smog.

4. Care credeți că este în acest moment impactul poluării asupra sanătații în Romania și cum credeți că va evolua?

R: Efectele poluării asupra sănătații se pot observa în ani de zile. Efectele pot varia de la modificări fiziologice subtile la dificultăți de respiratie, afecțiuni ale sistemului cardiac sau respirator sau chiar apariția diverselor forme de cancer. Ne amintim desigur ce a însemnat pentru țara noastră „episodul Cernobil” și din păcate efectele sale începem să le vedem în prezent prin gradul ridicat de mortalitate indus de cancerul pulmonar. cât despre evoluare, aceasta sigur va fi în defavoarea noastră dacă nu se schimbă „ceva”. Consider că este de datoria factorului politic să ne ajute prin ordonanțe și hotărâri pentru a implementa cât mai eficient normele de combatere a poluării în țara noastră. De asemenea, este foarte important ca toți să ne dorim să nu mai poluăm mediu. Trebuie să fim conștienți că acest lucru ne stă în putință și că nu depinde de nimeni altcineva să facem acest lucru.

5. Sunteți de părere că tinerii trebuie susținuti pentru a participa la astfel de proiecte? Au puterea de a modifica în sens pozitiv activitatea privind mediul din prezent?

R: Da! Categoric! Tinerii au această misiune…!

6. Infrastructură sau natură? (Constanța)

R: Dupa parerea mea infrastructura s-a dezvoltat și se dezvoltă în toate orașele țarii dar în ceea ce privește Constanța, nu trebuie să uităm că reprezinta Marea Neagră, unul dintre cele mai importante ecosisteme la care avem norocul să avem acces. Așadar, cu siguranță vă spun că natura are prioritate și trebuie sprijinită în special aici, în judetul Constanța.